، از هر سه آمریکایی یک نفر به فشار خون بالا مبتلاست. فشار خون بالا احتمال بیماری قلبی، سکته و بیماری کلیه را افزایش می دهد. تغییر رژیم غذایی و عادات زندگی می تواند فشار خون را کاهش داده و خطرات مرتبط با آن را از بین ببرد. تغییر رژیم غذایی تا حد زیادی فشار خون را کاهش میدهد. تحقیقات نشان داده برخی غذاها به صورت فوری یا در دراز مدت فشار خون را کاهش می دهند. در این گزارش غدا های کاهش دهنده فشار خون را معرفی کردیم.
مرکبات
مرکبات مانند گریپ فروت، پرتقال و لیمو تا حد زیادی فشار خون را کاهش میدهد، این مرکبات مملو از ویتامین و مواد معدنی هستند و میتوانند به سلامت قلب و کاهش خطرات مرتبط مانند فشار خون بالا کمک کنند. باتوجه به تحقیقات نشان داده شده آب پرتقال و گریپ فروت به کاهش فشار خون کمک میکند اما گریپ فروت و آب آن میتواند در روشهای معمولی کاهش فشارخون اختلال ایجاد کند که باید برای استفاده از آن حتما با پزشک مشورت شود.
چغندر و برگ چغندر
چغندر و برگ آن هم تا حد بسیار زیادی به سلامت و کاهش فشارخون کمک میکند. این مرکب مملو از نیترات است و به باز شدن رگها و کاهش فشار خون نیز کمک می کند. باتوجه به تحقیقات نشان داده شده استفاده از چغندر و محصولات آن در رژیم غذایی به کاهش فشار خون کمک میکند.
سیر
سیر یک غذای طبیعی، ضد باکتری و ضد قارچ بوده که بهترین ماده فعال آن آلیسین دلیل اصلی تاثیرات سیر بر سلامتی است. سیر به تولید دی اکسید نیترات در بدن کمک و باعث آرام شدن عضلات و باز شدن رگ ها میشود. این تغییرات میتواند فشارخون را کاهش دهد. عصاره سیر هر دو فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را در افراد مبتلا به فشار خون کاهش میدهد.
تخم کدو
تخم کدو شاید کوچک باشد اما عصارهای از مواد مغذی است. مواد غذایی برای کنترل فشار خون وجود دارد از جمله منیزیم، پتاسیم، آرژنین، آمینو اسیدی که برای تولید دی اکسید نیترات برای آرام شدن عضلات رگها و تنظیم فشارخون ضروری است. روغن تخم کدو نیز داروی طبیعی عالی برای فشار خون بالا است.
موز
موز مملو از پتاسیم است که نقش اصلی در مدیریت فشار خون بالا دارد. یک موز متوسط حدود ۴۲۲ میلی گرم پتاسیم دارد پتاسیم تاثیرات سدیم را کاهش داده و تنش در دیواره های رگ را از بین میبرد. دیگر غذاهای غنی از پتاسیم عبارتند از آواکادو، قارچ، سیب زمینی شیرین و لوبیا است.
هویج
یک محصول شیرین و بسیار مغذی که در سبد غذایی بسیار افراد حضور دارد. هویج نیز مملو از ترکیبات فنیل مانند کوژنیک و اسید آفیک است که به آرامش رگها و کاهش التهاب و در نتیجه کمتر شدن فشار خون کمک می کنند. هرچند هویج را به هر دو شکل خام و پخته میتوان استفاده کرد اما هویج خام برای کنترل فشار خون بهتر است.
براکلی
براکلی تاثیرات و مزایای زیادی در سلامت از جمله سیستم گردش خون دارد. اضافه کردن براکلی به رژیم غذایی میتواند به کنترل فشارخونتان کمک کند. این گیاه که مملو از آنتی اکسیدان ها است با بهبود عملکرد سیستم عروق و افزایش دی اکسید نیترات بدن به کاهش فشار خون کمک میکنند.
گیاهان دارویی و ادویه
برخی گیاهان دارویی و ادویه جات موادی دارند که به آرامش رگ ها و کاهش فشار خون کمک میکند. دانه کرفس، گشنیز، زعفران، ریشه لیمو، زیره سیاه، دارچین، هل، ریحان شیرین و سرکه بخشی از گیاهان دارویی ادویه جات با تاثیرات کاهش خون هستند که از تحقیقات حیوانی و انسانی به دست آمده است.
گوجه
گوجه و محصولات آن در مواد مغذی مثل پتاسیم و دانه های کارتنوئد مانند لیکوپین غنی هستند. ثابت شده لیکوپین تاثیر مهمی در سلامت قلب دارد و خوردن غذاهای غنی از این ماده به کاهش خطرات قلبی مانند فشار خون بالا کمک میکند. بررسی ها نشان میدهد خوردن گوجه میتواند به تنظیم فشار خون و کاهش خطر بیماری قلبی و مرگ ناشی از آن کمک کند.
،به نقل از نیوساینتیست، یک ماده شیمیایی به دست آمده از عصاره هسته انگور، با پاکسازی سلولهای قدیمی و فرسوده موشهای پیر، عمر آنها را تا ۹ درصد افزایش میدهد. همچنین به نظر میرسد که این درمان، موشها را از نظر جسمی سالم میکند و در صورت استفاده در کنار شیمیدرمانی برای درمان سرطان، اندازه تومورها را کاهش میدهد.
یافتههای این پژوهش، درمانهای ضد پیری آینده را بهبود میبخشند تا سلولهای پیر را که توانایی تکثیر خود را از دست دادهاند، هدف قرار دهند و موادی را که به بروز التهاب منجر میشوند، دفع کنند.
تعداد سلولهای پیر با بالا رفتن سن، افزایش مییابد و با بروز بیماریهای گوناگون مرتبط با افزایش سن از جمله بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت نوع دو و پوکی استخوان مرتبط است.
کیکسیا زو، پژوهشگر دانشگاه آکادمی علوم چین"(UCAS) در شانگهای و همکارانش، برای یافتن مادهای که ممکن است این سلولها را از بین ببرد، مجموعهای از مواد شیمیایی مرتبط با پیری را از نظر اثرات آنها بر سلولهای پیر بررسی کردند. بررسیهای این گروه پژوهشی، یک ماده شیمیایی موسوم به "پروسیانیدین سی۱"(PCC1) را نشان داد که در دانههای انگور یافت میشود.
به نظر می رسد که پروسیانیدین سی۱ در غلظت پایین، از تولید مواد التهابی توسط سلولهای پیر جلوگیری میکند. این ماده شیمیایی در غلظت بالا، سلولهای پیر را از بین برد اما سلولهای جوانتر را دستنخورده باقی گذاشت.
پژوهشگران برای آزمایش اثربخشی پروسیانیدین سی۱ در حیوانات زنده، به ۱۷۱ موش دو ساله که تقریبا معادل انسان ۷۰ ساله بودند، این ماده شیمیایی را تزریق کردند. پروسیانیدین سی۱ به طور میانگین، طول عمر موشها را تا ۹ درصد افزایش داد.
همچنین به نظر میرسد که این ماده شیمیایی، آمادگی جسمانی موشهای جوان را بهبود میبخشد. موشهای زیر دو سال، به مدت چهار ماه و هر دو هفته یک بار، یک محلول کنترلشده یا پروسیانیدین سی۱ را دریافت کردند و پس از آن مجموعهای از آزمایشهای فیزیکی را پشت سر گذاشتند. موشهایی که این درمان را دریافت کردند، در مقایسه با موشهایی که محلول کنترلشده را دریافت کرده بودند، بیشترین سرعت راه رفتن، قدرت بالاتر و استقامت بهتری هنگام دویدن روی تردمیل داشتند.
شیمیدرمانی به عنوان روشی برای سرعت بخشیدن به پیری سلولهای تومور شناخته شده است. پژوهشگران برای این که بفهمند آیا پروسیانیدین سی۱ میتواند سلولهای پیر تومور را از بین ببرد و تأثیر شیمیدرمانی را تقویت کند، این ماده شیمیایی را در کنار داروی موسوم به میتوکسانترون آزمایش کردند که برای درمان سرطان پستان، لنفوم غیر هاجکین، لوسمی میلوبلاستیک حاد و سایر سرطانها استفاده میشود.
پژوهشگران، این درمان ترکیبی را روی موشهایی که سلولهای تومور پروستات انسانی در آنها کشت شده بود، آزمایش کردند. درمان موشها با پروسیانیدین سی۱ و میتوکسانترون، تومورها را تا حدود ۷۵ درصد کاهش داد؛ در حالی که شیمی درمانی به تنهایی، کاهش ۴۴ درصدی تومورها را به دنبال داشت.
دوریان زیگلر، پژوهشگر دانشگاه لوزان سوئیس گفت: این واقعیت که به نظر نمیرسد این ماده شیمیایی روی سلولهای سالم تأثیر بگذارد، نشان میدهد که شاید یک درمان نویدبخش ضدپیری باشد.
او افزود: پژوهشهای آینده باید بررسی کنند که آیا پروسیانیدین سی۱، اثرات مشابهی روی انسان دارد یا خیر.
به نقل از پایگاه «Eat This, Not That»، زمانی که شما یک رژیم غذایی جدیدی را شروع میکنید، ممکن است هدف تان تنها کاهش چربی باشد که میان بدن شما و شلوارتان قرار گرفته و مزاحمت ایجاد کرده است؛ اما توجهی ندارید که همین چربی اضافی میتواند سلامت شما را به خطر بیندازد. متخصصان حوزه سلامت میگویند چربی احشایی (نوعی از چربی بدن که در حفره شکمی ذخیره میشود) برای سلامتی بسیار خطرناک است.
«تریستا بست» (Trista Best) متخصص تغذیه در آمریکا میگوید: چربی احشایی به چندین دلیل برای سلامت خطرناک به شمار میآید. نخست آنکه در قسمت جلوی بدن حمل میشود؛ جایی که فشار قابل توجهی را بر قلب و دیگر اندامهای حیاتی ایجاد میکند. همین امر سبب میشود تا فرد در معرض بیماری قلبی و سکته مغزی و دیگر بیماریهای مزمن قرار گیرد. دوم آنکه اگر اجازه داده شود این چربی همچنان بماند، در اطراف اندامها و بافتها شکل میگیرد و همین امر آب کردن این چربیها را با مشکل دچار کرده و از سوی دیگر نیز خطر بیماریهای مزمن را افزایش میدهد.
بهترین نکته این است که چربی احشایی اغلب ممکن است، تشخیص داده نشود و افرادی که BMI (شاخص توده بدنی) سالمی دارند، احساس ایمنی کاذبی در مورد سلامتی خود کنند؛ حال آنکه سلامت و تندرستی آنها در خطر است اما چطور میتوان از شر چربی اضافی که ممکن است به چشم هم نیاید خلاص شد؟ در این گزارش به توصیههایی میپردازیم که متخصصان تغذیه برای گنجاندن غذاهایی در رژیم معمول غذایی به منظور رها شدن از خطر چربیهای احشایی پس از ۵۰ سالگی دارند.
۱- زیره سبز
اگر به دنبال راهی برای کاهش توده چربی احشایی هستید و از سوی دیگر نیز میخواهید طعمی را به غذاهای مورد علاقه خود اضافه کنید، اضافه کردن زیره سبز را به دستورالعمل غذایی خود در نظر داشته باشید.
تریتا بست، متخصص تغذیه میگوید: استفاده مداوم و طولانی مدت از زیره سبز ممکن است با تنظیم کردن انسولین بدن، به کاهش رسوبات چربی در سراسر بدن کمک کند؛ چرا که وقتی سلول ها، بیش از حد گلوکز جذب میکنند، بدن آن را به چربی تبدیل میکند. حال انسولین کافی میتواند این مسأله را کاهش دهد.
۲- آرد موز سبز
سعی کنید مقداری «آرد موز سبز» را در دستور العمل غذایی خود بجای آرد سفید بگنجانید.
«کارا لاندائو» (Kara Landau) از متخصصان تغذیه و از بنیانگذاران شرکت (Uplift Food) در این باره میگوید: آرد موز سبز را میتوانید به «اسموتی مغذی» خود و یا کاسه «بلغور جو دو سر» اضافه کرده و یا حتی در قهوه خود مخلوط کنید.
۳- لوبیای لوپینی
لوبیای لوپینی را چه به سالاد خود اضافه کرده و یا آنها را بخاطر پروتئین، داخل سوپ خود بریزید، راهی ساده و در عین حال خوشمزه برای کاهش چربیهای احشایی خطرناک در بدن شما محسوب میشوند.
لوبیای لوپینی یک کربوهیدرات با خلوص کم و دارای فیبر «پری بیوتیک» و پروتئین بالاست که سطح قند خون را افزایش نمیدهد و به کاهش چربی ذخیره شده کمک کرده و مانع افزایش وزن در دور کمر میشود.
۴- غذاهای تخمیر شده
که غذاهای تخمیر شده راهی مناسب برای کاهش تودههای چربی بدن شما هستند. برخی از مطالعات صورت گرفته نشانگر ارتباط میان افزایش باکتریهای مفید روده با کاهش توده چربی احشایی هستند. گنجاندن مواد غذایی تخمیر شده مانند ماست، کفیر و کلم ترش تأثیر مثبتی بر گوارش شما داشته و به تنظیم وزن و توده چربی شکم کمک میکند.
۵- ماهی چرب
افزودن مقداری ماهی غنی از اسیدهای چرب امگا۳ به رژیم غذایی میتواند علاوه بر کمک به سلامت قلب شما، به از بین بردن چربیهای احشایی خطرناک نیز کمک کند.
کوجاوسکی، از متخصصان تغذیه میگوید: ماهیهای چربی مانند سالمون و ساردین سرشار از ویتامین D و امگا۳ هستند.
۶- سبزیهای دارای برگ تیره
اسفناج و کلم پیچ برای افزودن فیبر و مواد غذایی ضروری به رژیم غذایی شما عالی محسوب میشوند؛ همچنانکه میتوانند به شما کمک کنند تا از چربیهای احشایی خلاص شوید.
کوجاوسکی، متخصص تغذیه میگوید: سبزیجات با برگهای تیره به مانند کلم، اسفناج و کلم پیچ منابع غنی از کلسیم به شمار میروند. کلسیم یک ماده معدنی است که هورمونهای ذخیره چربی را کاهش داده و با کاهش چربی احشایی در افراد چاق و یا دارای اضافه وزن مرتبط است.
،غلظت آلایندهها! این دو کلمه را بارها شنیدهاید؟ چقدر بابت افزایش غلظت آلایندهها دلواپس شدهاید؟ چند روز را مجبور شدهاید پای پیاده به دل آلودگی بزنید و در خیابانها راه بروید؟
و البته بالاخره چقدر از این آلایندهها را ناخواسته بلعیدهاید و به ریهها فرو دادهاید؟ این مشکل لاینفک شهرهای صنعتی است که بلای جان شده و برای رفع و رجوعش یعنی دست کم به حداقل رساندنش میتوان سراغ سادهترین راه ها رفت که هر کسی در منزل شخصی اش هم می تواند این راه حل را پیاده کند.
فقط کافی است در این روزها ویتامین B6 را بیشتر از همیشه به بدن برسانید. البته بنا نیست این ویتامین را در قالب مکمل غذایی مصرف کنید که می توانید سراغ خوراکی هایی بروید که منبع غنی از این ویتامین هستند و در نهایت با یک ترکیب ساده ، نوشیدنی را نوش جان کنید که ریههایتان را تا حد امکان از این آلاینده ها پاک کند.
در مواقع آلودگی هوا غذاهای دارای آنتیاکسیدان مانند آب لیمو، پرتقال و گیاهانی که قرمز رنگ هستند مثل گوجه فرنگی مصرف کنید. برای دفع سموم ناشی از آلودگی هوا، آبمیوههای طبیعی بنوشید و همچنین با مصرف لبنیات تازه به ویژه شیر دفع سموم را در بدن بهتر اتفاق می فتد و عوارض آلودگی هوا همچون تنگی نفس و نارسایی قلبی به حداقل می رسند.
برای رقیق شدن جریان خون میتوانید به مصرف مواد غذایی که حاوی ویتامین c هستند که اغلب ترش مزه هم هستندروی بیاورید، لذا مصرف آب پرتقال و آب انار را در این شرایط فراموش نکنید.
طب سنتی همیشه روشهای سادهتر را برای مقابله با امراض فصلی پیشنهاد میکند.
شکلات داغ سفید بیسکوئیتی
مواد لازم:
شکلات سفید: 15 تا 20 گرم
شیر خشک قهوه: 2 قاشق غذا خوری
بیسکوئیت پتی بور: 4 عدد
شکر: 2 قاشق مرباخوری
خامه: 10 گرم
شیر: نصف لیوان
روش تهیه:
شکلات سفید را روی شعله کم در ظرفی آب کرده و خامه را به آن اضافه میکنیم. شیر را گرم کرده و شیر خشک قهوه و شکر را هم به آن اضافه میکنیم. بیسکوییتها را آسیاب کرده و به شیر اضافه میکنیم. سپس مخلوط را به شکلات و خامه اضافه نموده و روی شعله کم هم میزنیم.
نکته
شکلات یکی از مهمترین و محبوبترین خوراکیها در دنیاست، مخصوصا اگر به صورت یک نوشیدنی آن را بنوشید. این فنجان هیجانانگیز را هرگز از دست ندهید.
انار پلاس
مواد لازم:
انار: 2 قاشق غذاخوری
آب انار: یک فنجان
آب لیموترش تازه: نصف فنجان
یخ: 5 مکعب ماءالشعیر: یک سوم لیوان
روش تهیه:
ابتدا ماءالشعیر را داخل لیوان ریخته، یخ را به آن اضافه کنید، سپس آب انار، لیمو و یخ را به آن بیفزایید و در آخر با دانههای انار نوشیدنیتان را تزئین کنید.
نکات:
ماءالشعیر یکی از نوشیدنی های است که برای درمان سنگ کلیه تاثیر زیادی دارد. ماء الشعیر طبیعی بدون هیچ مواد افزودنی حاوی ویتامین B است. البته بهتر است که این نوشیدنی گاز کمتری داشته باشد چون اسید فسفریک اضافه شده به آن ممکن است باعث پوکی استخوان شود.
اگر میخواهید انار شیرینتر و آبدارتری را انتخاب کنید، به میزان ضخامت پوست آن اهمیت بدهید. هرچه قدر پوست انار نازکتر باشد، دانههای آن شیرینتر، قرمزتر و آبدارتر خواهد بود.
قهوه
مواد لازم:
اسپرسو: ۳۰ میلی لیتر
چوب دارچین: یک تکه
هل: ۳ عدد
میخک: ۲ عدد
روش تهیه:
هل و میخک و دارچین را در آب جوش ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشید. سپس آب معطر را فیلتر کرده و اسپرسو را با آن ترکیب کنید تا دم بکشد.
فوت آشپزی
آسانترین راه درست کردن قهوه اسپرسو تهیه کردن پودر آماده و اضافه کردن آب جوش به آن است.
نکات:
از طعمدهندههای هل و دارچین که در برخی مارکتها موجود است میتوانید استفاده کنید.
عطر خوش و اثربخش و اشتهاآور هل، این دانه را به یکی از بهترین طعمدهندهها برای انواع نوشیدنی، دسر و شیرینی تبدیل میسازد.
هاوانـا
مواد لازم:
آب انبه: نصف لیوان
آب میوههای قرمز: یکچهارم لیوان
میوه آلوئهورا: ۵ تکیه
میوه آناناس: ۵ تکه
موز: ۵ تکه
روش تهیه:
آب انبه را در لیوان ریخته و کمی یخ و میوهها را به آن اضافه میکنیم. ۲ تا ۳ دقیقه صبر میکنیم تا کمی یخها آب شوند و بعد به آرامی و از فاصله نزدیک آب میوههای قرمز را روی میوه و یخها اضافه مینماییم.
فوت آشپزی:
برای رقیقتر شدن نوشیدنیتان ابتدا میوهها را آبگیری کنید سپس با یکدیگر ترکیب کنید تا لِردی آن مزاحم نوشیدنیتان نشود!
نکات:
آناناس به علت داشتن کلسیم و منیزیم به رشد و ساخت استخوانهای سالم و استحکام استخوانها کمک میکند.
سفید برفی
مواد لازم
آلوورا: یکسوم لیوان توت فرنگی: ۴ عدد
مربای توت فرنگی: یک قاشق غذاخوری
شیر: نصف لیوان بستنی وانیل: یک اسکوپ
یخ: ۳ تا ۵ مکعب
روش تهیه:
تمامی مواد ذکر شده را درون پارچ مخلوطکن ریخته و به مدت ۳۰ ثانیه میکس کنید، داخل لیوان بریزید و ۲ عدد توت فرنگی را خرد کنید و به آن بیفزایید.
فوت آشپزی:
اگر تمایل ندارید از مخلوطکن استفاده کنید، مواد را به ترتیبی که ذکر شده درون لیوان ریخته و آنها را هم بزنید.
نکته:
گاهی دیده میشود بعضیها شیر پاستوریزه را در فریزر نگهداری میکنند که این کار اصلا توصیه نمیشود، زیرا شیر فریز شده وقتی از حالت انجماد خارج شود، مستعد آلودگی است و ممکن است آلودگی دست یا ظروف را به راحتی به خود بگیرد.
دمنوش میوههای قرمز
مواد لازم:
میوه خشک شده قرمز رنگ: دو قاشق غذاخوری
نعناع: ۲ الی ۳ ساقه
چای ترش: یک قاشق مرباخوری
آب لیمو ترش تازه: یک قاشق مرباخوری
عسل: نصف قاشق مرباخوری
آب جوش: یک لیوان
روش تهیه:
چای ترش و میوههای خشک شده را همراه نعناع درون لیوان آب جوش ریخته تا به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس عسل و لیمو را به آنها اضافه مینماییم.
فوت آشپزی:
در روشی دیگر میتوانید تمامی مواد را درون ظرفی ریخته و یک لیوان آب سرد به آن افزوده و روی گاز بگذارید تا به مدت حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بجوشد. قبل از قُل خوردن زیر گاز را خاموش کنید.
دمنوش هل و زعفــران
مواد لازم:
گل زعفران: ۳ تا ۴ گرم
زعفران دم کشیده: یک قاشق مرباخوری
هل: ۲ الی ۳ عدد
گلاب: یک قاشق مرباخوری
آب جوش: یک لیوان
روش تهیه:
گل زعفران را در لیوان آب جوش ریخته و زعفران دم کشیده را به آن اضافه میکنیم. سپس گلاب و هل را در آبجوش دم کشیده و به لیوان اضافه کرده و در لیوان را به مدت ۳ دقیقه بسته نگه داشته و دم میکنیم.
فوت آشپزی:
در روشی آسانتر میتوانید تمامی مواد را داخل صافی قوری بریزید و آب جوش به آن اضافه کنید سپس بگذارید به مدت حداقل ۱۰ د قیقه دم بکشد و آماده شود.
نکته سلامت:
دم کرده زعفران حاوی موادی است که به آن کروستین میگویند که فشار خون را پایین میآورد.
کیوی سرخ
مواد لازم:
کیوی: یک عدد
پرتقال خونی: یک عدد
ماءالشعیر: یکسوم لیوان
یخ: چهار مکعب
روش تهیه:
کیوی را پوست بگیرید و قطعهقطعه کنید. سپس آب پرتقال را بگیرید و درون مخلوطکن ریخته به مدت ۳۰ ثانیه میکس کنید. مایع به دست آمده را درون لیوان ریخته، یخ و ماءالشعیر را به آن اضافه کنید.
نکته سلامت:
کیوی سرشار از ویتامین C است مقدار پتاسیوم آن از نظر وزنی تا حدی کمتر از موز است. همچنین میتوانید ویتامینهای A، E، کلسیم، آهن و اسیدفولیک را در این میوه پیدا کنید.
پرتقال و گریپفروت
مواد لازم:
آب پرتقال: یکچهارم لیوان
آب پرتقال توسرخ: یکچهارم لیوان
آب گریپفروت: یکچهارم لیوان
آب لیموترش: دو قاشق غذاخوری
روش تهیه:
اول آب پرتقال توسرخ پالپدار را درون لیوان ریخته، سپس آب گریپفروت و لیموترش و بعد از آنها به آرامی آب پرتقال معمولی را اضافه مینماییم.
فوت آشپزی:
اگر میخواهید در این نوشیدنی میکس کامل صورت گیرد، حتما میوهها را داخل مخلوطکن بریزید و به مدت ۳۰ ثانیه میکس کنید.
نکته سلامت:
گریپفروت عمل هضم را آسان و به تولید قند و مواد حیاتی موردنیاز بدن کمک میکند.
منبع: بهترینها