علمی-آموزشی-ریاضیات

علمی-آموزشی-ریاضیات

این وبلاگ مطالب علمی-آموزشی-ریاضیات متوسطه اول و دوم و ریاضی دانشگاه را شامل می شود
علمی-آموزشی-ریاضیات

علمی-آموزشی-ریاضیات

این وبلاگ مطالب علمی-آموزشی-ریاضیات متوسطه اول و دوم و ریاضی دانشگاه را شامل می شود

دانستنی‌های عجیب و خواندنی در مورد آب


دانستنی‌های عجیب و خواندنی در مورد آب

،آب یکی از حیاتی‌ترین ماده‌های مورد نیاز انسان در طبیعت است. این ماده شگفت انگیز دارای پیچیدگی‌های خاص می‌باشد که هرگز نمی‌دانستید. در ادامه با ۵ ویژگی عجیب و غریب آب آشنا خواهید شد.

۱. چند نوع یخ داریم؟

۱۷ نوع کریستال یخ تا به امروز شناخته شده است. اما در طبیعت فقط یک نوع از این کریستال‌ها وجود دارد که یخ Ih نام دارد و بقیه‌ی انواع کریستال‌های آب در آزمایشگاه‌ها ساخته شده و یا در لایه‌های بالاتر هوایی کره‌ی زمین قرار دارند. دومین نوع کریستال یخ که Ic نام دارد در لایه‌های بالایی اتمسفر وجود دارد و بقیه‌ی ۱۵ نوع دیگر برای تشکیل نیاز به فشار بسیار بالا دارند. همچنین مقدار زیادی آب در فضای بین ستارگان وجود دارد که البته شکل نامنظم و غیر کریستالی دارند و یخ شیشه‌ای هستند که بصورت دانه‌های ریز تشکیل شده‌اند.

این تنوع شگفت‌انگیز کریستال‌های یخ در نتیجه‌ی شبکه‌ی قوی چهار ضلعی است که در اثر پیوند هیدروژنی بین مولکول‌های آب تشکیل می‌شود. در حالت مایع، مولکول‌های آب برای استفاده‌ی کامل از پتانسیل پیوند هیدروژنی خود سعی می‌کنند پیوندی با زوایای نزدیک به حالت چهار ضلعی ایجاد کنند. پیوند هیدروژنی درون کریستال Ih ساختمانی سه بعدی با چگالی کم تشکیل می‌دهد. در شکل زیر نیز می‌بینید که در حالت مایع و در سمت چپ ساختمانی چهار ضلعی تشکیل شده و در حالت کریستال Ih این ساختمان سه بعدی می‌شود.

اعمال فشار بر روی این ساختار‌های چهار ضلعی مانند یخ کریستالی، کربن، سیلیکون و فسفر می‌تواند شکل چهار ضلعی با چگالی کم را فشرده کرده و تبدیل به ساختاری با چگالی بالا بکند. این فشار می‌تواند ۱۷ نوع مختلف کریستال آب را تشکیل دهد، اما آیا فقط همین ۱۷ نوع کریستال را داریم؟

۲. آیا دو نوع آب مایع داریم؟

چندین سال قبل، دانشمندان ژاپنی ادعا کرده بودند که شاهد تغییر دو فاز یخ بی‌نظم در فشار بالا بوده‌اند. می‌دانیم که یخ‌های بی‌نظم در واقع تصویر آنی شکل متناظر حالت مایع هستند که جامد شده است پس اگر ادعای دانشمندان ژاپنی صحیح باشد باید دو نوع آب وجود داشته باشد. یک نوع آب عادی با چگالی کم و دیگری حالت فشرده با چگالی بالا.

شبیه سازی‌های بیشتر از این ادعا پشتیبانی می‌کنند. آن‌ها آب را در دمای زیر دمای انجماد آن، اما بالاتر از دمای تبلور هموژن، دمایی که پایین‌تر از آن آب مایع نمی‌تواند وجود داشته باشید، مورد بررسی قرار دادند. در این دمای خیلی سرد، دانشمندان تبدیل آب مایع از فازی به فاز دیگر را مشاهده کردند.

با این وجود، دیگر دانشمندان مخالف هستند و می‌گویند این نتایج مصنوعی هستند و این نوع انتقال فاز‌ها براساس قوانین پایه‌ای مکانیک آماری غیرممکن است. انتقال فازی در شرایطی دور از شرایط تعادل اتفاق می‌افتند و به این دلیل نمی‌توان آن‌ها را مدل کرده و مورد بررسی قرار داد.

۳. آب چگونه بخار می‌شود؟

نرخ تبخیر آب مایع یکی از مشکلات اساسی در مدل کردن شرایط آب و هوایی در دنیای مدرن است. این نرخ می‌تواند اندازه‌ی قطرات آب در ابر‌ها را تعیین کند، قطراتی که می‌توانند میزان بازتاب، جذب و یا پخش کردن نور توسط ابر‌ها را مشخص کنند.

اما مکانیزم بخار شدن آب را به طور دقیق نمی‌دانیم. نرخ تبخیر این‌گونه تعریف می‌شود که اگر نرخ برخورد مولکول‌ها را در ضریب تبخیر ضرب کنیم، می‌توانیم آن را محاسبه کنیم. ضریب تبخیر عددی بین یک و صفر است. اندازه‌گیری این مقدار به صورت تجربی در سال‌های گذشته در سه مرتبه‌ی عددی با یکدیگر متفاوت بوده‌اند. محاسبات تئوری بدلیل نیاز به شبیه‌سازی‌های زیاد و پیچیده بسیار دشوار هستند.

دیوید چندلر به همراه همکارانش در دانشگاه برکلی کالیفرنیا، با استفاده از نظریه‌ای که تبخیر آب را تشریح می‌کند، سعی در محاسبه‌ی ضریب تبخیر داشتند و موفق شدند مقدار آن را عددی نزدیک به یک بدست آورند. این مقدار به نتایج پروژ‌ه‌ی جدیدی که ضریب تبخیر را برای آب سخت و آب معمولی مقداری برابر ۰.۶ بدست آورده، نزدیک است و بر خلاف تحقیقات گذشته تفاوت زیادی را نشان نمی‌دهد.

با این وجود همچنان مشکلاتی در سر راه وجود دارند. اولین مشکل این که علت مقادیر بسیار کم حاصل از محاسبات در شرایط اتمسفری مناسب، هنوز مشخص نشده است. روشی که با آن شبیه‌سازی‌ها انجام می‌شوند، می‌گوید تبخیر به موج مویی غیرعادی و بزرگی که بر روی سطح آب تشکیل می‌شود، بستگی دارد. این موج پیوند هیدروژنی که مولکو‌ل‌های آب را کنار هم نگه می‌دارد، سست کرده و می‌شکند. اضافه شدن نمک باعث افزایش تنش سطحی می‌شود و افزایش این تنش دامنه‌ی موج‌های مویی را محدود می‌کند، پس انتظار می‌رود افزایش نمک نرخ تبخیر را کاهش دهد در حالی که آزمایش‌های تجربی نشان می‌دهند افزودن نمک تاثیری بر این نرخ ندارد و اگر هم داشته باشد بسیار کم است.

۴. سطح آب مایع اسیدی است یا بازی؟

موردی شگفت انگیز در اطراف آبشار نیاگارا وجود دارد: هر قطره طوری حرکت می‌کند که گویا بار منفی دارد، این مورد برای تمامی آبشار‌ها نیز صادق است. برای مدت طولانی است که این مشاهده را گواهی بر تجمع هیدروکسید با بار منفی بر روی سطح قطره‌ها می‌دانند که نشان از سطح بازی با PH بالاتر از ۷ قطره است. در واقع این ادعا، به باوری برای دانشمندان تبدیل شده است.

سطح قطره‌ی آب مقدار زیادی پیوند‌های هیدروژنی شکسته دارد، که شرایط شیمیایی متفاوتی را نسبت به توده‌ی آب در آن قسمت قطره ایجاد می‌کند. آزمایش‌ها و محاسبات جدید نشان می‌دهند که بر خلاف عقاید موجود تعداد یون‌های مثبت هیدروژن در سطح آب بیشتر از بار‌های منفی هستند. یعنی سطح قطره‌ی آب بار مثبت دارد و نه منفی که باعث ایجاد محیط اسیدی و PH زیر ۷ می‌شود.

روند‌ها و آزمایش‌های زیادی در شیمی و علم زیست‌شناسی به مقدار PH سطح قطره بستگی دارند که این مقدار در حال حاضر به طور دقیق مشخص نیست.

۵. آیا آب محدود شده در ابعاد نانو ماهیت متفاوتی دارد؟

آب همواره در حال جاری شدن در سطوح بزرگ اقیانوس‌ها نیست و بنابر کابرد‌های مختلف آب را به فضا‌هایی در حد نانو که شاید چند صد مولکول را در خود جا می‌دهد نیز محدود می‌کنند.

هر دوی آزمایش‌های تجربی و محاسبات نشان می‌دهند، آبی که در فضایی خیلی کوچک توسط دیواره‌های جامد محدود شده باشد، اثرات مکانیک کوانتوم از خود بروز می‌دهد. برای مثال این آب رفتار‌هایی مانند نامتمرکز شدن الکترونی و چسبندگی کوانتومی را از خود نشان می‌دهد. ویژگی‌ها این آب‌ها با آب معمولی تفاوت بسیاری دارند و می‌توانند سلول‌های زیستی تا ساختمان ژئولوژیکی را دگرگون کنند. همچنین این آب‌ها می‌توانند کاربرد‌های زیادی داشته باشند که از جمله می‌توان به ساخت سیستم‌های نمک‌زدایی با بازده بیشتر اشاره کرد.

نتایج تحقیقات در حال حاضر مبهم هستند و برای شناخت بیشتر طبیعت آب محدود شده نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه کاملا احساس می‌شود.

منبع: تالاب

حقایقی جالب و کمتر شنیده شده درباره DNA که نمی‌دانستید


حقایقی جالب و کمتر شنیده شده درباره DNA که نمی‌دانستید

با ۱۴ دانستنی جالب در مورد DNA آشنا شوید



 DNA همان ساختار پیچیده و منحصر به‌فردی می‌باشد که ما را به شکل امروزی سوق داده است. در واقع این کلمه، اختصار یافته عبارت دئوکسی ریبونوکلئیک اسید است که به دلیل طولانی بودن امروزه آن را با عنوان DNA می‌شناسیم. این مولکول کمپلکس حاوی کد‌های ژنتیکی بوده و در بدن تمامی موجودات زنده از حیوانات و گیاهان گرفته تا باکتری‌ها قرار دارد. اما قضیه از جایی جالب می‌شود که می‌فهمیم زمانی‌که هر موجودی تولیدمثل می‌کند بخشی از DNA آن به فرزندانش انتقال پیدا می‌کند. اما با وجود این‌که مقدار چشمگیری از DNA شما از طریق والدین به ارث می‌رسد، بازهم شما DNA انحصاری و مختص به خود را دارید!

حقیقتاً DNA دنیای بسیار پیچیده‌ای دارد که امروز قصد داریم به مرور برخی حقایق جذاب در مورد آن بپردازیم. پس با ما در ادامه همراه شوید.

۱- طول DNA شما به اندازه مسافت هزاران بار سفر رفتن به ماه است!

بله درست متوجه شده‌اید! اگر DNA پیج و خم‌های خود را نداشت می‌توانست طولی به اندازه فاصله زمین تا ماه را به تعداد ۱۵۰ هزار بار رفته و دوباره به زمین بازگردد! گفته می‌شود اگر پیچ و خم رشته‌های DNA را از هم‌دیگر باز کرده و به همدیگر اتصال دهیم، طول هر خانه آن به ۶ فوت (۱.۸۲ متر) می‌رسد؛ این درحالی است که ده تریلیون از این خانه‌های DNA در داخل بدن انسان وجود دارد پس با یک حساب ساده می‌توان فهمید که طول DNA در نهایت برابر بیش از ۱۰۰ میلیارد کیلومتر می‌شود!

۲- مقداری از DNA شما، انسانی نیست!

محققان و دانشمندان می‌گویند حدود ۵ تا ۸ درصد DNA آدم‌ها، ویروسی است! انسان‌ها به‌طور تقریبی دارای ۱۰۰ هزار رشته DNA ویروسی قدیمی هستند که در طول سیر تکاملی‌شان جمع‌آوری و ذخیره شده است.

با ۱۴ دانستنی جالب در مورد DNA آشنا شوید

۳- ۹۹ درصد DNA همه انسان‌ها شبیه یکدیگر است

شنیدن این حقیقت که تنها بخش بسیار کوچکی از کل DNA انسان‌ها منحصر به فرد است ممکن است شما را شگفت‌زده کند. اما همین اختلاف بسیار کوچک یک درصدی کافیست تا هریک از ما از نظر رنگ پوست، مو، چشم، حالت بدن، قد و سایر موارد دیگر با همدیگر تفاوت داشته باشیم. این اندک میزان تفاوت همچنین می‌تواند علت اصلی بسیاری از بیماری‌هایی باشد که به سبک زندگی شخص ارتباطی نداشته و در حقیقت موروثی هستند.

امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، پزشکان حاذق و متخصص می‌توانند از نتیجه تست DNA میزان خطر ابتلای فرد را به بیماری‌های خاص تشخیص داده و از آن به عنوان بخشی از روند تشخیصی و ایجاد برنامه‌های درمانی منحصر به فرد استفاده کنند.

۴- ساختار ژنتیک انسان بسیار شبیه به میمون و موز است!

تا به حال ممکن است بار‌ها شنیده باشید که می‌گویند انسان‌ها از نظر ساختار ژنتیکی بسیار شبیه به پستانداران نخستین نظیر اورانگوتان‌ها، شامپانزه‌ها و گوریل‌ها بوده و در طبقه‌بندی‌ها نسخه تکامل یافته این دسته از جانداران قرار می‌گیرند. در حقیقت باید بگوییم این تئوری درست بوده و از نظر علمی نیز DNA ما انسان‌ها ۹۶ درصد مشابه به این گروه از جانداران است؛ اما باید بدانید که علاوه‌براین DNA ما ۵۰ درصد با موز و ۷۰ درصد با حلزون نیز مطابقت دارد!

با ۱۴ دانستنی جالب در مورد DNA آشنا شوید

۵- انسان قادر است بیش از یک پروفایل DNA داشته باشد

داشتن بافت ژنتیکی ترکیبی یا همان کایمرا (Chimera) یکی از پدید‌های بسیار نادر است که طی آن یک فرد دارای دو پروفایل DNA کاملاً متفاوت می‌باشد. این وضعیت زمانی ایجاد می‌شود که در دوران بارداری، مادر بخشی از DNA کودک خود را نگه دارد. علاوه‌بر این زمانی‌که یکی از دوقلو‌ها در رحم مادر دیگری را جذب کند نیز شاهد رخ دادن این اتفاق کمیاب هستیم.

البته این احتمال هم مطرح شده که ترکیب ژنتیک یا همان کایمرا زمانی که پیوند مغز استخوان صورت می‌گیرد، از بدن فرد اهدا کننده به بدن فرد پذیرنده نیز انتقال پیدا کند.

۶- اختاپوس‌ها قادر به اصلاح DNA خود هستند!

متأسفانه انسان‌ها قادر به تغییرات ژنتیکی و اصلاح ساختار DNA خود نیستند، اما جالب است بدانید که اختاپوس‌ها می‌توانند به راحتی این‌کار را انجام دهند! با این‌حال طی یک اقدام بسیار جالب، دانشمندان توانسته‌اند با ساخت یک ابزار پیچیده مبتنی بر پروتئین کاری کنند که اصلاح ساختاری DNA جنین‌های معیوب انجام شود تا با ایجاد این تغییر از بروز بیماری‌های ارثی در دوران بزرگسالی کودک جلوگیری شود.

۷- ژنوم انسان‌ها بسیار بزرگ‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید

ژنوم انسانی از سه میلیارد جفت پایه DNA تشکیل شده است. برای این‌که بتوانید این مقدار را در ذهن‌تان مجسم کرده و معنای ملموس‌تری برایتان پیدا کند باید بگوییم این مقدار به اندازه این است که روزانه ۸ بار بخواهید در هر دقیقه ۶۰ کلمه تایپ کنید؛ با چنین سرعتی، برای تایپ کل ژنوم‌ها به ۵۰ سال زمان احتیاج خواهید داشت!

با ۱۴ دانستنی جالب در مورد DNA آشنا شوید

۸- گلبول‌های قرمز موجود در بدن انسان حاوی DNA نیستند

تمامی سلول‌های بدن انسان به جز گلبول‌های قرمز دارای DNA هستند. جالب اینجاست که گلبول‌های قرمز در ابتدا دارای DNA هستند، اما زمانی که دیگر به آن احتیاجی ندارند، هسته خود را از بین می‌برند و همین حرکت نیز باعث تخریب DNA در این گلبول‌ها می‌شود.

۹- در سلول‌های انسانی بیش از یک نوع DNA وجود دارد

احتمالاً شنیده‌اید که DNA دارای ساختار مارپیچی دوتایی است، اما باید بگوییم این تنها شکلی نیست که برای DNA دیده شده! دانشمندان اخیراً به ساختار و شکل دیگری از DNA با عنوان “I-motif” دست پیدا کرده‌اند که ظاهرا در آن DNA به فرم گره‌های چهار رشته‌ای دیده می‌شود.

۱۰- دوقلو‌های یکسان DNA مشابه دارند، اما این تمام ماجرا نیست

با وجود این‌که دوقلو‌های یکسان در ابتدا کد ژنتیکی یکسانی دارند، اما محیط و سبک زندگی آن‌ها می‌تواند تفاوت‌هایی را در ساختار DNA آن‌ها ایجاد کند؛ البته این نکته را هم باید اضافه کنیم که با تمام این تفاسیر همچنان DNA آن‌ها یکسان به‌نظر می‌رسد و تشخیص این تفاوت‌های ایجاد شده بعضاً به قدری دشوار است که باعث شده تا دانشمندان مجبور به طراحی آزمایش ویژه‌ای برای تشخیص آن‌ها شوند.

با ۱۴ دانستنی جالب در مورد DNA آشنا شوید

۱۱- جهش ژنتیکی حقیقت دارد

اشتباه نکنید، این پدیده قرار نیست از شما یک اسپایدرمن بسازد، اما جهش‌های ژنتیکی ممکن است اتفاق بیافتد. حالا ممکن است بپرسید که اصلاً جهش ژنتیکی یعنی چه؟ در پاسخ به این سئوال باید بگوییم زمانی‌که تغییرات دائمی در دنباله DNA رخ بدهد، در نتیجه شاهد تشکیل یک ژن خاص هستیم که این تغییرات می‌تواند در اثر قرار گرفتن فرد در معرض مواد شیمیایی، داروها، اشعه ماورا بنفش، عفونت‌های خاص و سایر موارد ایجاد شود.

۱۲- DNA استیون کولبرت در ایستگاه فضایی بین‌المللی قرار دارد

در سال ۲۰۰۸، یک فضاپیمای سایوز (Soyuz) دنباله‌های DNA کاملاً دیجیتالی شده چند فرد سرشناس را به ایستگاه فضایی بین‌المللی برد تا اگر زمانی نسل بشر از بین رفت، با استفاده از آن‌ها بتوان دوباره نسل انسان‌ها را روی زمین برقرار کرد! از جمله این افراد مشهور می‌توان به استیون کولبرت (کمدین و مجری تاک شو)، ریچارد گاریوت (طراح بازی)، تریسی هیکمن و لورا هیکمن (نویسندگان فانتزی) و لنس آرمسترانگ (ورزشکار)، اشاره کرد.

۱۳- پروژه‌ای به نام ژنوم انسانی

به لطف پروژه ژنوم انسانی (Human Genome Project) حالا ما می‌دانیم که بیشتر ژن‌های ما در کروموزوم ۱ و کمترین آن‌ها در کروموزوم Y قرار گرفته است. همچنین با تکیه بر دستاورد‌های این پروژه امروزه می‌دانیم که ژنوم انسان حداقل شامل سه میلیارد پایه A, C, G و T است. این پایه‌های ذکر شده در واقع مولکول‌هایی هستند که کد DNA ما انسان‌ها را می‌سازند.

۱۴- کارکرد دقیق DNA مشخص نیست!

هر انسان ۲۰ تا ۲۵ هزار ژن دارد، اما با این حال ژن‌ها تنها سه درصد از ساختار DNA را شامل می‌شوند و دانشمندان از عملکرد مابقی این ساختار پیچیده اطلاع دقیقی ندارند! مشهورترین تئوری‌ای که تا به این لحظه مطرح شده این است که حتماً وظیفه‌ای در جهت تنظیم ژن‌ها انجام می‌دهند! بدیهی است که این تئوری هنوز به اثبات نرسیده و در مورد این بخش بزرگ از DNA هرکسی حدس و گمان مختص به خود را دارد. نظر شما در این مورد چیست؟ دیدگاه خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید!

منبع:دیجی رو

بیماری‌های شایع که بعد از چهل سالگی به سراغتان می‌آید

بیماری‌های شایع که بعد از چهل سالگی به سراغتان می‌آید

ببه نقل از اسپوتنیک، دلایل مختلفی اعم از سبک زندگی نامناسب، میزان استرس انباشته، عادات غذایی ناسالم، ضعف سیستم ایمنی و تغییرات هورمونی وجود دارد که افراد را در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن کشنده پس از ۴۰ سالگی قرار می‌دهد.

کارشناسان می‌گویند برخی از مشکلات سلامتی که چند دهه پیش در سنین پایین بروز می‌یافت، اکنون پس از ۴۰ سالگی شروع به ظهور می‌کند و افراد باید از طریق معاینات پزشکی منظم و اقدامات درمانی برای کنترل امور گام بردارند.

وب سایت "onlymyhealth" چهار بیماری را بررسی کرده است که گفته می‌شود شایعترین بیماری‌ها پس از ۴۰ سالگی هستند:

۱. دیابت

دیابت زمانی رخ می‌دهد که بدن ما انسولین کافی برای سوزاندن قند تولید نکند، یا نتواند از انسولین به درستی استفاده کند. هنگام غذا خوردن، غذا به گلوکز تبدیل می‌شود تا بدن بتواند از آن به عنوان انرژی استفاده کند. هورمونی به نام انسولین، ترشح شده از لوزالمعده، به تبدیل گلوکز به انرژی کمک می‌کند. با این حال وقتی عملکرد صحیحی نداشته باشد، به این بیماری دیابت گفته می‌شود.

شکی نیست که دیابت شایع‌ترین بیماری است که افراد بالای ۴۰ سال از آن رنج می‌برند. برای مثال، هند دارای ۷۷ میلیون فرد مبتلا به دیابت است، که دومین تعداد موارد دیابت در جهان است و چین با ۱۱۶ میلیون مبتلا به دیابت پیشتاز این گروه است.

عوامل مختلفی مانند افزایش استرس با افزایش سن، عوامل ژنتیکی قوی، سبک زندگی نادرست وجود دارد که می‌تواند در افزایش خطر ابتلا به دیابت نقش داشته باشد.

با افزایش سن، به دلایل مختلف احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ بیشتر می‌شود که مهمترین آن‌ها افزایش مقاومت به انسولین و عملکرد ضعیف پانکراس است.

علائم دیابت: خستگی، کاهش وزن، افزایش تشنگی یا گرسنگی، افزایش ادرار، عفونت‌های پوستی، ترمیم کند زخم، تاری دید.

۲. غده تیروئید

بیماری دیگری که بعد از چهل سال به سرعت در کنار دیابت ایجاد می‌شود، مشکل غده تیروئید است. تقریباً از هر ۸ زن، یک نفر در یک دوره از زندگی خود تحت تأثیر بیماری تیروئید قرار می‌گیرد، این خطر برای زنان حدود ۱۰ برابر بیشتر از مردان است.

این مشکل در میان زنان در اواخر چهل سالگی به دلیل عوامل مختلفی از جمله تغییر سبک زندگی شیوع بیشتری دارد و زنان بین ۳۹ تا ۴۰ سال به طور فزاینده‌ای بیماری تیروئید را گزارش می‌کنند. استرس نیز به طور چشمگیری در این وضعیت سلامتی نقش دارد و با افزایش سن، تأثیر بیشتری روی شما می‌گذارد.

غده تیروئید غده‌ای به شکل پروانه در بدن ماست که در جلوی گردن قرار دارد. هورمون‌های تیروئید متابولیسم بدن را تنظیم می‌کنند، این فرآیند تبدیل غذا به انرژی است که بدن برای انجام بسیاری از عملکرد‌ها از آن استفاده می‌کند.

دو بیماری در ارتباط با بیماری تیروئید وجود دارد: کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید.

در کم کاری تیروئید که بیشتر از سایر موارد شایع است، غده تیروئید به درستی عمل نمی‌کند.

علائم کم کاری تیروئید: خستگی، افزایش وزن، تنبلی، فراموشی، واکنش‌های کند.

هنگامی که غده تیروئید بیش از حد فعال است، غده بیش از حد مورد نیاز هورمون خود را تولید می‌کند، بنابراین متابولیسم بدن تحت تأثیر قرار می‌گیرد و بسیار سریع شروع به استفاده از انرژی شما می‌کند.

علائم پرکاری تیروئید: کاهش وزن، اضطراب، مشکل خواب، ضعف عضلانی.

۳. فشار خون بالا

به دلیل کم تحرکی و عادات غذایی نامناسب، فشار خون بالا به خصوص در افراد بالای ۴۰ سال بسیار رایج شده است. وقتی فشار خون به طور مداوم بالا بماند، می‌تواند خطر نارسایی قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، از دست دادن بینایی و بسیاری از عوارض دیگر را افزایش دهد.

تصادفی نیست که از فشار خون بالا به عنوان "قاتل خاموش" نیز یاد می‌شود؛ بنابراین، تشخیص زود هنگام آن می‌تواند بسیاری از خطرات سلامتی را کاهش دهد. کسانی که اضافه وزن دارند و سیگار می‌کشند، بیشتر دچار فشار خون می‌شوند. متخصصان توصیه می‌کنند رژیم غذایی را برای کاهش مقابله با فشار خون بالا و مشکلات مربوطه و مصرف غذا‌های غنی از فیبر و کم چربی و نمک برای کسانی که فشار خون دارند، تنظیم کنند.

علائم فشار خون بالا: سردرد، دشواری در تنفس، ضربان قلب نامنظم، خون دماغ، خستگی، درد قفسه سینه.

نحوه کنترل فشار خون: کاهش وزن، ورزش منظم خوردن غذای سالم کاهش مصرف نمک ترک سیگار کاهش استرس کاهش کافئین

۴. افسردگی

افزایش سن یکی از عوامل ابتلا به افسردگی است. با افزایش سن و کاهش بهره وری، یا از دست دادن هر یک از اعضای خانواده یا دوست و با تغییر در شکل ظاهری، احتمال ابتلا به این بیماری افزایش می‌یابد. زنان به ویژه پس از یائسگی و تغییر هورمون‌ها بیشتر از مردان دچار افسردگی می‌شوند.

افسردگی یا اختلال افسردگی اساسی باعث احساس غم و اندوه یا بی ارزشی می‌شود، فرد مبتلا به فعالیت‌های روزمره خود را از دست می‌دهد، می‌تواند منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمی شود و بر روحیه و نحوه تفکر و عملکرد شما تأثیر می‌گذارد.

علائم: احساس غمگینی، احساس بی ارزشی، از دست دادن علاقه به فعالیت‌هایی که قبلاً از آن‌ها لذت می‌بردید، تغییر اشتها، مشکلات خواب (خواب کم یا زیاد)، خستگی، از دست دادن انرژی، افکار خودکشی.

مشاوره تخصصی: هنگامی که به سن ۴۰ سالگی رسیدید نه تنها تشخیص زودهنگام بلکه حفظ سبک زندگی سالم و پایین نگه داشتن سطح استرس مهم است. بیشتر این موارد بهداشتی مربوط به سبک زندگی است و مهم است که آن‌ها را در همان ابتدا از بین ببرید.